

بوته چینی یا کروزه یکی از ابزارهای آزمایشگاهی می باشد که جهت حرارت دادن مواد تا دماهای بیش از 1000 درجه سانتیگراد مورد استفاده قرار می گیرد. شکل این ظروف به صورت مخروط ناقص می باشد و جنس آن عموما از گرافیت و کاربید سیلیکون و حتی می توانند به صورت چینی یا سفالی نیز باشند. از این وسایل در دماهای بالا به عنوان مثال در شیمی تجزیه برای خشک کردن یا پخت مواد در کوره، ابزاری برای تعیین آب تبلور نمکها، ذوب مواد با دمای ذوب بالا استفاده می شود. بوته های چینی را بر روی دسیکاتور جهت قرارگیری در داخل دسیکاتور می گذارند و درب محفظه را جهت جلوگیری از اتلاف انرژی با روغن چفت می کنند.
ویژگی ها و کاربردهای کروزه یا بوته چینی
مقاوم در دماهای بالا
از بوته چینی برای ذوب کردن فلزات یا مواد دیگر در آزمایشگاه با دماهای خیلی بالا استفاده می شود.
کروزه یا بوته چینی به گونه ای ساخته می شود که تحمل دمای بسیار زیاد در کوره الکتریکی آزمایشگاه را داشته باشد و دارای در یا درپوش برای نگهداری مواد در داخل خود است.
کروزه را پس از در آوردن از کوره ، بر روی پایه ی کف دسیکاتور که وظیفه دارد مواد جامد به خصوص رسوبات را خشک کند، قرار می دهند و درب آن را به منظور عدم اتلاف انرژی با روغن محکم می کنند .